Zatvorene ceste:Temperature pale do minus 20

Zima u Lici pokazala zube

Zima je u petak u Lici pokazala svoju oštrinu, a uz snježni pokrivač u visini od 15 centimetara u Gospiću do 30 cm na Sjevernom Velebitu, osjećaj hladnoće povećava jaka bura koja u Podgorju puše brzinom većom od 150 kilometara na sat.
Na Zavižanu su snježni smetovi mjestimice viši od jednog metra, a meteorolog Ante Vukušić podsjeća da ovaj hladni val nije još dosegnuo oštrinu zime zabilježenu u studenome 2005. godine, kada je visina snijega na Zavižanu mjestimice bila i viša od tri metra.

 U gospićkoj Službi 112 doznaje se da u posljednja 24 sata na području Ličko-senjske županije nije zabilježen ni jedan slučaj smrzavanja ili sličnih posljedica hladnoće.

Ekipe državne službe za zaštitu i spašavanje, Crvenog križa i volontera obilaze staračka domaćinstva u udaljenijim selima, donoseći im potrebite namirnice i ogrijevno drvo.

Na Biokovu izmjerili -19,1 stupnjeva

Jutro je u Hrvatskoj vjetrovito i hladno, o čemu svjedoče najniže temperature od -19,1 stupnjeva koliko je u 8 sati bilo na Svetom Juri na Biokovu te -18,2 koliko je izmjereno na Zavižanu. Na Puntijarci je izmjereno -13.3 stupnjeva, a u Pargu na Čabru – 10.7 stupnjeva, podaci su DHMZ-a. Na Zavižanu su jučer u 17 sati izmjerena 24 centimetara snježnog pokrivača, u Ogulinu 20 cm i u Gospiću 17 cm.

Na Paškom mostu udari bure od 218 km/h

Danas će biti vrlo vjetrovito i hladno, umjereno i pretežno oblačno, a na sjevernom Jadranu i ponegdje u istočnoj Hrvatskoj većinom sunčano, ističe se u prognozi DHMZ-a. Mjestimice je moguć slab snijeg, osobito u Lici i unutrašnjosti Dalmacije, a može ga, uz kišu, biti i ponegdje na obali i otocima. Puhat će umjeren i jak, na udare i olujan sjeveroistočni i sjeverni vjetar, na Jadranu jaka i olujna bura s orkanskim udarima. Najniža jutarnja temperatura između -10 i -5, u gorju i malo niža, a na Jadranu od -6 do -1. Najviša dnevna između -9 i -3, na Jadranu od -3 do 3 stupnja Celzija,

Najžešće puše u Jesenicama i Dubrovniku te na Paškome mostu gdje je izmjeren udar od 218 kilometara na sat, javlja HRT

 

Bura ‘odsjekla’ splitske otoke: Valovi i do tri metra visine

Zbog jake bure u petak su u prekidu sve katamaranske linije koje povezuju Split sa otocima, a u prekidu su i trajektne linije Split-Vis, Makarska-Sumartin (Brač), Drvenik-Sućuraj (Hvar) te Drvenik Veliki-Drvenik Mali (Trogir), doznaje se u petak od Ante Mrvice, koordinatora Jadrolinijinog splitskog plovnog područja.

Na otvorenom moru puše jaka bura koja dostiže brzinu oko 130 kilometara na sat, a povremeno se pojavljuju i valovi visine iznad tri metra, rekao je  Mrvica.

Jaka bura stvara probleme i u Splitu i okolici, a olujni vjetar srušio je dio krova na parkirane automobile u Strožancu i razbio ih.

U Imotskoj krajini temperature debelo ispod nule

U cijeloj Imotskoj krajini temperature zraka spustile su se ispod nule. U selima Zabiokovlja te u zapadnim dijelovima Aržanu, Svibu, Studencima u petak su temperature zraka mjerene – 10 stupnjeva Celzijusovih. U Imotskoj krajini kao i na Makarskom primorju puše orkanska bura koja dodatno pojačava osjećaj hladnoće. U petak ujutro na biokovskom vrhu sv. Juri (1762m) izmjerena je kako nas je izvijestio dežurni tehničar sa HRT odašiljača – 19 stupnjeva, a visina snijega je oko tridesetak centimetra.

Snijeg i na Braču, Hvaru, Visu, Pelješcu

Prethodne noći snijeg je ponovno zabijelio sve dalmatinske planine, dio Dalmatinske zagore, ali i dijelove otoka Brača, Hvara i Visa. Drugi je to snijeg koji je zabijelio Vidovu Goru na Braču nakon nekoliko dana, a zabijelila su se područja iznad 400 metara nadmorske visine. Nakon poduže vremena zabijelio se i Hum. Kako navodi Dalmacija news, nije veliko iznenađenje kada na Sv. Iliji na Pelješcu padne snijeg, no ovoga je puta pao i na područjima nižim od 500 metara nadmorske visine, a zabijelio je i nekoliko naseljenih područja poput Kune i Pijavičnog. U najvišim predjelima poluotoka palo je preko 20 cm snijega.

Pahulje i u Dubrovniku

foto: Screenshot

Tijekom četvrtka snijeg je prolazno padao i u D ubrovniku, te Cavtatu, a dijelovi Konavala poslijepodne su podsjećali na Liku uz debeli snježni pokrivač.

U Splitu ‘letjeli’ kontejneri i odlomljene grane

Tijekom noći s četvrtka na petak i u ranim jutarnjim satima na više mjesta u Splitu vjetar je prevrtao kontejnere i nanosio ih na prometnice, a na nekoliko su mjesta odlomljene grane s drveća padale na tlo.

foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ostali i bez struje

Jaki vjetar je u noći s četvrtka na petak oštetio dalekovod na području splitske četvrti Kile, gdje je bez struje ostalo oko 200 domaćinstava, te na području naselja Korešnica u Žrnovnici istočno od Splita, gdje je bez struje ostalo oko 300 domaćinstava, doznaje se u Elektrodalmaciji, čiji su radnici u petak na terenu i uklanjaju ove kvarove na dalekovodu.

Bura se ne smiruje ni na Makarskom primorju, gdje puše brzinom od 90-ak, a na udare orkanskom brzinom i do 150 kilometara na sat, pa je i  dalje u prekidu trajektni promet na liniji Sumartin-Makarska, a ne plovi ni trajekt na liniji Drvenik-Sućuraj na otoku Hvaru.

Pripremite se: Vrhunac ledenog vala dolazi u subotu

Vrhunac bure dogodit će se danas, kada podno Velebita najjači udari lokalno mogu dosezati, čak i prelaziti 200 km/h, a orkanskih udara neće nedostajati ni u Dalmaciji, piše Dalmacija news. 

Vjetrovito vrijeme bit će praćeno daljnjim zahlađenjem, pa će kombinacija temperatura zraka ispod nule i snažnog vjetra davati vrlo izražen osjet hladnoće. Ukoliko i sami želite doznati koliki je osjet hladnoće za određenu lokaciju, to možete izračunati preko ovog linka.

Najhladniji dan tjedna bit će subota. Iako će vjetar početi slabiti, ponegdje se mogu izmjeriti najniže vrijednosti temperature zraka posljednjih 50-ak godina! Ni nedjelja neće biti bitno drugačija, osim što će vjetar dodatno oslabiti.

Zatvorene brojne ceste

HAK javlja kako je oko 9 sati ujutro za sav promet zatvorena autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za osobna vozila je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-DC50 i DC27), a zatvorene su i državna cesta DC1 Gračac-Knin, most dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku, Paški most, Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene tedržavne ceste DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno, ŽC5203 Brotnja-Srb-Sučević.

Autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica je otvorena samo za automobile, a cesta Gračac-Zaton Obrovački također je otvorena samo za osobna vozila.

Na brzoj cesti Solin-Klis (DC1) te na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).

Jak vjetar usporava promet i na autocesti A1 između tunela Mala Kapela i čvora Perušić te čvorova Bisko i Karamatići.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*