‘Više nema nikakvih sumnji, Amerika će sigurno ući u rat!’

SAD i Kina zaratit će u Južnom kineskom moru i to već u idućih deset godina. Za to više nema nikakve sumnje. U isto vrijeme, Amerika će biti uključena i u još jedan veliki rat na Bliskom istoku… – riječi su to Stevea Bannona, ključnog Trumpovog stratega koji se prije nekoliko mjeseci na radiju bavio predviđanjem događaja u Aziji i na Bliskom istoku.

foto: Reuters/PIXSELL

Bannon, bivši šef ekstremno desne web stranice Breitbart sada je jedna od ključnih figura u Bijeloj kući koja je uvelike utjecala na nedavno donošenje odluke o zabrani ulaska muslimana iz sedam zemalja u SAD.

‘U lice nam govore da je to njihov teritorij’

– Kinezi u tom moru postavljaju nosače zrakoplova i rakete. Onda dođu u SAD i u lice nam govore kako je to njihov drevni morski teritorij – kaže Bannon, a prenosi Guardian.

Kina smatra da joj pripada gotovo cijelo Južno kinesko more, uključujući i grebene i otoke na koje pravo polažu druge zemlje. Prije nešto više od pola godine Međunarodni sud u Haagu presudio je protiv Kine u sporu koji su pokrenuli Filipini.

Utvrdili su da Kina nema povijesna prava na Južno kinesko more, a Kina je presudu odbacila kao neosnovanu i nastavila graditi umjetne otoke i grebene kako bi ojačala svoju poziciju na tom području.

Ni Kinezi ne isključuju rat…

Trumpov savjetnik Kinu i islam vidi kao najveće prijetnje za Ameriku. Zabrinut je zbog jačanja pozicije Kine u Aziji, ali i ostatku svijeta.

– Imamo ekspanziju islama i ekspanziju Kine. Jel’ tako? Oni su motivirani, arogantni, oni marširaju…No, postoji jedna stvar koje se Kinezi boje više od Amerike, a to je kršćanstvo – rekao je Bannon.

Napetoj atmosferi doprinos je dala i kineska vojska koja je na dan Trumpove inauguracije na svojoj web stranici objavila da je rat sa SAD-om moguć više nego ikad.

Glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer nedavno je dolio ulje na vatru rekavši da SAD neće dopustiti da Kina uzme sporno otočje pod svoje jer se ono nalazi u međunarodnim vodama.

– Zaštitit ćemo međunarodne vode od dominacije jedne strane, kao i interese SAD-a na tom području – poručio je Spicer.

 

I EU vidi prijetnju u sve samouvjerenijoj Kini

Podsjetimo, i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je u utorak u svom pismu koje je poslao čelnicima 27 zemalja članica, između ostalog, naveo novu geopolitičku situaciju kao prvu prijetnju.

– Sve samouvjerenija Kina, posebice na moru, ruska agesivna politika prema Ukrajini i susjedima, teror i anarhija na Bliskom istoku i Africi, s radikalnim islamom u glavnoj ulozi, kao i zabrinjavajuće izjave nove američke administracije, čine našu budućnost krajnje nepredvidivom – stoji u Tuskovom pismu naslovljenom “Ujedinjeni opstajemo, podijeljeni padamo”.

– Prvi put u našoj povijesti, u sve multipolarnijem vanjskom svijetu, toliko njih postaje otvoreno protueuropski ili u najboljem slučaju euroskeptičan. Posebice, promjena u Washingtonu stavlja Europsku uniju u tešku situaciju, s novom američkom administracijom koja, kako se čini, dovodi u pitanje zadnjih 70 godina američke vanjske politike – napisao je, među ostalim, Tusk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*