Malenu Saru liječili od kašlja, a umrla od upale pluća

ara Trifiunović (2) iz Svilajnca umrla je u jagodinskoj bolnici. Roditelji navode da su lekari naveli da je uzrok smrti bronhiolit, stanje između bronhitisa i upale pluća, kao i da je Sara prethodnih desetak dana lečena u svilajnačkom Domu zdravlja inhalacijom zbog kašlja.

Sara neposredno posle rođenja sa roditeljima

Foto: privatna arhiva / Privatna arhivaSara neposredno posle rođenja sa roditeljima

Sara je sahranjena juče u rodnom Kušiljevu, posle odbukcije koja je obavljena po nalogu Višeg tužilaštva. Dete je lečeno u Domu zdravlja u Svilajncu od 28. decembra zbog temperature i kašlja, a preminulo je 10. januara.

– Našu bol ništa ne može da nadoknadi. Očekujemo nalaz obdukcije. Nezvanično su nam kazali da je dete preminulo od zapaljenja pluća, a dete je lečeno inhalacijom od kašlja. Sara bi u aprilu napunila tri godine – kaže neutešni otac Miloš.

Saru su roditelji 28. decembra odveli lekaru zbog temperature, kada je dobila terapiju, ali 9. januara u ponedeljak ujutru prepisana je samo inhalacija.

– Posle prve terapije 28. decembra detetu je bilo bolje nekoliko dana, zatim su usledili praznici, ali u subotu i nedelju počela je kašlje. U ponedeljak nam je doktorka dala inhalaciju. Pitao sam doktorku da se uradi snimanje pluća, ali ona je smatrala da ne treba zračiti malo dete – priseća se Miloš.

Saru je inhalacija osvežila, ali tokom dana joj je bivalo sve lošije, oko ponoći je zatražena pomoć u hitnoj službi, pa je upućena u Jagodinu, ali spasa nije bilo, oko četiri sata u utorak ujutru dete je preminulo.

– Sada se svi pitamo zašto doktorka nije dala uput za snimanje pluća, zašto nismo dobili uput da radimo laboratoriju, analizu krvi i mokraće. Sara je živa stigla do Jagodine, dete je disalo kada ga je supruga predala lekarima. Lekari su pokušali reanimaciju, sve što je bilo u njihovoj moći – priča Miloš, i pita se kako lekari u Svilajncu “nisu čuli zapaljenje pluća, jer nije to mala stvar”.

– Dete je već bilo mrtvo kada je dovezeno u bolnicu. Ništa zvanično bolnica nije saopštavala povodom toga. Imali smo unutrašnju kontrolu, stučnu proveru, komisija je zasedala, pa kada bude sve poznato, videćemo da li ćemo izaći sa saopštenjem u javnost. Uglavnom se sve sprovodi što treba po tom pitanju. Tražena je sudsko-medicinska obdukcija, roditelji su bili protiv toga, ali tužilaštvo i zakon to nalažu – kaže zamenik direktora te bolnice dr Aleksandar Ilić.

Devojčica bi u aprilu napunila tri godine

Foto: privatna arhiva / Privatna arhivaDevojčica bi u aprilu napunila tri godine

Nalazi obdukcije za 10 dana

U Višem tužilaštvu potvrđuju da je obdukcija obavljena i da se za desetak dana očekuju rezultati svih analiza, jer su delovi tkiva poslati u laboratorije.

Direktorka Doma zdravlja u Svilajncu Vera Branisavljević nije se javljala na telefon. Kako saznajemo, i tamo se sprovodi kontrola rada u tom slučaju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*