I to je ljubav: Valda (106) se zaručila za svog Jacoba (66)

Valdemira Rodrigues de Oliveira je (106), vjeruje se, najstarija osoba na svijetu koja se zaručila. Njezin odabranik je 40 godina mlađi od nje. Aparecido Dias Jacob (66) i Valdemira Rodrigues de Oliveira, odnosno Valda i Jaco kako ih zovu, su izmijenili zavjete prošlu subotu u staračkom domu. Par zajedno ima 172 godina, a u vezi su tri godine. U domu za starije osobe na istoku Brazila imaju odvojene sobe. Ceremoniju su organizirali volonteri iz inicijative  ‘Project of Dreams’.

– Par se nije mogao vjenčati jer su im liječnici rekli da je zbog dobi i njihovog zdravstvenog stanja to nemoguće. No njima je bila želja da se vjenčaju pa smo im organizirali ceremoniju – kažu volonteri. Uredili su prostoriju, nabavili tortu, cvijeće i ukrase. Mladenku su našminkali, i napravili joj frizuru.

– Jako ga volim, ako on umre, umrijet ću i ja – rekla je Valdemira o ljubavi svojeg života. I njoj i Jacobu je to prvi put u životu da su se zaručili. Nitko od njih nema djece, a većina Valdinih rođaka je umrla. Jaco je izgubio kontakt sa svojom obitelji. Valdu su do oltara pratila dva volontera Renan i Isabella koji su oboje stari 12 godina. Par je imao i živu glazbu. Par se ispred oltara poljubio prije nego su izmijenili zavjete pred oko 150 gostiju. Nakon kratke poruke propovjednika par je rekao “da” i izmijenili su prstenje.

Par živi u domu u kojem ima 40 štićenika. U dom dolaze volonteri koji su ih pitali što bi ih veselilo u životu. Jacob i Valdemira su rekli da bi se voljeli vjenčati i imati malu kuću u kojoj bi mogli živjeti. No liječnici su rekli da je to nemoguće jer su oboje ovisni o pomoći drugih.

Ljubav na prvi pogled

– U studenom smo onda došli na ideju da ima organiziramo ceremoniju zaruka – kažu volonteri. Par se upoznao u domu 2014. godine, a Jaco kojem je jedna ruka paralizirana, kaže da je to, za njega, bila ljubav na prvi pogled. U domu živi 19 godina nakon što je ostao bez posla i bio je beskućnik.

– Zaljubio sam se u Valdu čim sam ju vidio. Znam da je malo starija od mene, ali to nije važno jer me neopisivo usrećuje. Pitao sam ju da li se želi udati za mene. Vjerujem da će se i to dogoditi, a zaruke su veliki korak ka tome – kaže Jacob. Par gotovo svo vrijeme provodi zajedno. Zajedno jedu, sjede jedno pored drugog i razgovaraju.

– Znam a se to neće dogoditi, ali voljela bih da mogu Jacobu prati odjeću, kuhati mu i brinuti se za njega kao supruga – kaže Valda, piše Mirror.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*