10 znakova da ste puni toksina – od čega ste to depresivni, nemirni i imate višak kilograma.

Mikrobiomi obezbeđuju ravnotežu našeg tela. Dokazano je da je zdrav digestivni trakt odgovoran za naše: raspoloženje, težinu, stanje naše kože, i autoimune interakcije.

Na žalost, naša uobičajena dijeta i navike u ishrani prave ogromne razlike: preterana upotreba antibiotika, antibakterijskih proizvoda i odsustvo fermentisane hrane izaziva  disbalans mikrobioma u našem organizmu.

10 znakova da postoji neravnoteža:

 1. Problemi sa varenjem: iritabilnost creva, bol u stomaku, loša probava, zadah, zatvor, nadimanje, dijareja
 2. Alergije
 3. Periodični gljivične infekcije
 4. Čežnja za šećerom
 5. Povećanje težine
 6. Akne, psorijaza, ekcem, miteseri
 7. Bol u zglobovima
 8. Depresija
 9. Teškoće u učenju ili koncentraciji
 10. Konstantan umor

Kako vratiti ravnotežu mikrobioma u organizmu?

1. Probiotici

To su zdrave bakterije koje omogućavaju ravnotežu naših mikrobioma. Probiotici su dostupni u kapsulama ili u obliku praha za gutanje – ili se mogu naći u fermentisanoj hrani, kao što su kiseli kupus, jogurt, kefir, kombuhe, turšije i Kimchi (koreansko jelo).

2. Prebiotici

Oni hrane zdrave bakterije vlakanima, inulinom i arabinogalaktanom. Prebiotici se nalaze u artičokama, belom luku, pasulju, luku, asparagusu, šargarepi, praziluku i okri (biljci sličnoj paprici, koristi se i za salatu i u kulinarstvu).

3. Anti-mikrobialni aditivi

Obično, probiotici i prebiotici nisu dovoljni da pokriju sve. Upotreba dodataka protiv mikroba i bilja se koristi da ubije organizme koji izazivaju bolesti poput gljivica, bakterija i parazita. Za ove svrhe korisno je jesti:

 • Beli luk
 • Origano
 • Berberine
 • Grejpfrut ekstrakt semena
 • Kaprilnu kiselina
 • Ekstrakt maslinovog lista
 • Uvu

4. Smanjiti šećer i sve od brašna

Patogeni organizmi nalaze plodno tlo svaki put kada uzmemo šećer i ugljene hidrate za nas. Smanjenje ove vrstu ishrane predstavlja važan korak ka uspostavljanju ravnoteže mikrobioma u našem organizmu.

Ukratko: Ako sumnjate da postoji neravnoteža mikrobioma u vašem telu – postoji mnogo načina da se pristupi uspostavljanju iste. Bićete iznenađeni koliko ozbiljan može biti uticaj zdravog digestivnog trakta na vaš celokupan život!

Podelite ove interesantne činjenice sa svojim prijateljima!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*